in

Umie Aida Jaga Anjing Jalanan ‘Blackie’ Selama 5 Tahun Kerana Kesian Dengan Keadaannya

Kisah aktres Datin Umie Aida yang menjaga seekor anjing jalanan yang diberi nama Blackie mencuri tumpuan peminatnya di media sosial baru-baru ini.

Menerusi platform yang dikongsikan akaun My Forever Doggo, Umie berkongsi ceritanya membela Blackie sejak lima tahun lalu.

Sumber: Instagram

“Lama dah, sejak 5 tahun sudah saya menjaganya. Pada suatu hari saya ternampak sekumpulan anjing sedang minum air tepi longkang berdekatan kawasan rumah saya.”

“Timbul rasa kasihan jadi saya meletakkan air dalam satu bekas untuk bagi mereka minum.”

Bintang Dukun itu bekerjasama dengan NGO My Forever Doggo untuk menyebarkan kesedaran tentang hidup harmoni dengan haiwan dan menggesa orang ramai untuk menunjukkan kebaikan dan menghormati semua makhluk hidup.

Umie memberitahu Malay Mail bahawa dia berasa terpaksa mengusahakan projek itu selepas membaca begitu banyak kisah menyeksa hati rakyat Malaysia dan membunuh haiwan liar.

“Terdapat video viral orang menendang dan menembak kucing liar dan anjing tanpa sebab.”

“Jika anda tidak suka anjing, ia tidak bermakna anda perlu membunuh mereka. Begitu juga dengan kucing. Hanya tinggalkan mereka sahaja dan jangan jadi kejam,” kata Umie.

Menurut Umie, Blackie “sangat menghormati” dan tahu bagaimana untuk menjaga jarak fizikal dari pemiliknya.

Umie memastikan tidak menyentuh Blackie seperti dalam ajaran ugama Islam.

Walaupun begitu, kedua-duanya masih mempunyai hubungan rapat dan Blackie malah membantu Umie dengan bertindak sebagai pengawal keselamatan berkaki empat untuk hartanya.

Tambah Umie, imannya telah memainkan peranan penting dalam mengajarnya untuk mendekati semua hidup dengan kasih sayang dan hati yang terbuka.

Umie berkata, binatang liar yang menyebabkan gangguan perlu ditangani secara berperikemanusiaan dan beliau menegaskan untuk orang ramai agar mendapatkan bantuan daripada pihak berkuasa dan bukannya mengambil tindakan seperti mercun sendiri atau membunuh haiwan terbabit.

Video viral anjing liar ditembak mendatangkan amarah pencinat haiwan di Malaysia. Salah satu video melibatkan seorang lelaki menyerang anjing liar dengan senapang, menyebabkan haiwan itu menangis berulang kali dalam kesakitan.

Sifat keprihatinan Umie itu menjentik hati anak-anaknya agar menyayangi haiwan tanpa prejudis.

“Saya ajar anak-anak saya menyayangi haiwan. Bila mereka nampak ibu mereka sukakan haiwan, cinta itu datang secara semula jadi.”

Luahan Wartawan: aNjInG tU kAn HaRaM.

It’s actually najis mughallazah. Memang kena sertu tapi tu tak semestinya kau gi bunuh anjing tu. Akhirat nanti jawab kau.

Be kind to animals. It’s simple. They’ll be good to you too one day.

Kau tengok si Umie Aida nih. Last-last anjing tu jadi guard dog and all she did was to feed it.

Podcast Plan B minggu ini!

Join Plan B’s Community: Facebook | Instagram | Twitter | Telegram | Spotify

Belalang Biru

Written by Belalang Biru

Alat Digimon Dipulangkan Guru Disiplin Kepada Pelajar, Selepas 21 Tahun

Pemangku Raja Pahang, Post Gambar Gerai Jalanan Di Instagram, Sekaligus Membantu Bisnes Mereka