in

Syarikat Bas Go Ahead Meminta Maaf, Kapten Bas Yang Mengherdik Wanita Berniqab Sudah ‘Dinasihati’

Maizura, wanita yang ditengking pemandu bas Go Ahead kerana memakai pelitup dibawah niqabnya menerima panggilan dari wakil Go Ahead pads pukul 8 malam untuk meminta maaf atas kebiadaban pemandunya.

Menurut Maizura, wakil syarikat bas tersebut menyatakan bahawa kapten bas tersebut mendakwa bahawa beliau selalu melihat pelitup muka dipakai di luar niqab. Kapten itu menyatakan lagi bahawa ia adalah pertama kali beliau melihat pelitup muka diselindung niqab.

Maizura kemudian menyuruh syarikat tersebut semak kembali kamera CCTV untuk melihat perlakuan yang keterlaluan terhadapnya di khalayak orang ramai. Wakil tersebut hanya menyatakan bahawa pihak mereka telah menasihati kapten bas tersebut tentang cara pemakaian pelitup dibawah niqab adalah cara yang betul.

Dalam wawancara khas bersama wartawan kami, Maizura menjelaskan sepenuhnya perasaan beliau selepas menerima panggilan dari syarikat tersebut.

Pada pendapat Maizura, penjelasan kapten bas tersebut tidak memadai kerana alasannya tidak memasuk akal.

“Siapa yang pakai mask atas niqab? Mana dia nampak?”

Namun kerana tidak ingin menarik panjang isu tersebut, Maizura hanya menyuruh syarikat tersebut menyemak kembali rakaman CCTV untuk melihat bagaimana cara kapten tersebut meninggikan suara terhadapnya apabila beliau menjelaskan perkara sebenar.

Maizura menegaskan lagi bahawa ini adalah isu perkhidmatan pelanggan dan kebiadaban kapten tersebut memalukannya di depan orang ramai termasuk anak-anaknya.

“Saya berharap insiden ini akan menjadi satu pengajaran buat mereka, terutama sekali pada cara kapten mereka mengendalikan situasi sensitif dengan cara yang berhemah.”

Walaupun benar agar kapten tersebut tidak pernah nampak pelitup dipakai bawah niqab, ada adab dan cara untuk menegur orang terutama sekali di khalayak ramai. Moga-moga ini menjadi pengajaran agar tiada lagi isu sebegini berlaku.

Luahan Wartawan: Dok, first time aku dengar orang pakai mask atas niqab. Mungkin dia salah faham kot, pada dia hijabi pakai mask atas tudung sama dengan niqabi.

This is why education is important especially when it involves religious sensitivity. But it still doesn’t excuse the captain’s rudeness towards Mai. It is uncalled for. Put yourself in her shoes, how would you like it if the situation was reversed?

There’s a lot of emphasis on not being violent and rude to customer service providers but when you are rude towards the customers, shouldn’t there be a penalty as well?

Such relationships should be reciprocal. Just my two cents.

Anda juga boleh membaca artikel yang berkaitan dengan artikel in;

“Pakai Mask Kat Dalam, Siapa Boleh Nampak?!” Wanita Berniqab Ditengking Pemandu Bas

Podcast Plan B minggu ini!

Join Plan B’s Community: Facebook | Instagram | Twitter | Telegram | Spotify

Chap Chai

Written by Chap Chai

“Pakai Mask Kat Dalam, Siapa Boleh Nampak?!” Wanita Berniqab Ditengking Pemandu Bas

Keluarga Angkat Sedih Anak Didera Ibu Kandung Sampai Meninggal, Menyesal Serah Anak Kembali Ke Keluarga Asal