in

Royal Rumble Di Lobi Lif, Polis Dilihat Cuba Mengawal Keadaan

Sebuah rakaman video yang menunjukkan sebuah kekecohan yang melibatkan beberapa anggota polis bersama orang awam telah menular di media sosial.

Rakaman video itu yang dimuatnaikkan podcaster tersohor tempatan, Raja Muhd Qamarul Razie Bin Raja Abdul Rahman di lelaman Facebook fanpagenya telah meraih lebih dari 450 likes, 400 komen dan 800 shares.

Sumber: Facebook

Menurut lelaman Stomp (https://stomp.straitstimes.com/singapore-seen/bukit-batok-drama-woman-armed-with-spanner-and-man-who-verbally-abused-police-get) , kejadian ini terjadi di sebuah flat di Bukit Batok West Avenue 9 pada 31hb Disember 2020.

Rakaman itu menunjukkan beberapa anggota polis cuba menenangkan keadaan huru-hara, melibatkan beberapa pihak. Salah seorang daripada pihak yang terbabit memakai baju GrabFood manakala seorang lagi merupakan seorang wanita yang memakai singlet biru.

Sumber: stomp.straitstimes.com

Seorang anggota polis juga dilihat sedang memegang sebatang spanar yang dipercayai telah digunakan sebagai senjata oleh pihak yang terlibat.

Sumber: stomp.straitstimes.com

Keadaan menjadi semakin kecoh apabila ramai anggota jiran yang lain turut masuk campur dan dilihat mengambil video. Dilihat juga pihak polis sedang cuba sedaya upaya untuk menenangkan keadaan tapi tidak berhasil.

Sumber: stomp.straitstimes.com

Sejauh ini, belum ada matlumat tepat yang disebarkan mengenai punca kekecohan yang telahpun dirakamkan. Namun begitu, ruang komen dihujani dengan pelbagai komen daripada pihak netizen yang memberikan spekulasi sendiri. Ada diantaranya amat lucu.

Sumber: Facebook, Raja Razie

Sebilangan netizen juga mengecam adengan yang berlaku kerana pada pendapat mereka hal ini menyusahkan lagi pekerjaan anggota polis.

Sumber: Facebook, Raja Razie

Menurut kenyataan rasmi pihak polis, seorang wanita berusia 44 tahun telah diberkas atas tuduhan melakukan ugutan terhadap seorang individu.

Seorang lelaki berumur 33 tahun juga diberkas atas tuduhan menggunakan kata-kata kesat terhadap anggota polis.Buat masa ini, siasatan masih lagi berterusan.

Luahan Wartawan: Watched the video and honestly, I can’t make out what was going on. Cuma dengar “sir sir sir listen listen” itu jer and takde satu orang pun calm down or cooperate. Doesn’t help lepas tu jiran pun join sekaki buat lagi kecoh and amek video. Ni la hakikatnya jadi anggota police at this time nak kena lain karenah orang.

Podcast Plan B minggu ini!

Join Plan B’s Community: Facebook | Instagram | Twitter | Telegram | Spotify

Chap Chai

Written by Chap Chai

Pelanggan Tak Terima Mee Siam Dengan Paru $7.50, Mee Siam CBD Lebih Murah Katanya

Pecah Tembelang, Isteri Sedar Suami Dalam Perjalanan Ke Rumah Skandal Dalam Nahas Sriwijaya Air