in

Pengantin Baru Dipuji, Gunakan Teksi Sebagai Kereta Pengantin

Sumber: coconuts.co

Seorang pengantin Singapura tersentuh apabila pakciknya menawarkan teksi yang dipandunya untuk digunakan sebagai kereta kahwin, siap dengan reben dan dekorasi bunga.

Sumber: Facebook, Comfort Delgro Taxi

‘’Saya benar-benar terkejut apabila bapa saudara saya menawarkan teksinya untuk digunakan sebagai kereta perkahwinan. Saya dan suami berterima kasih atas inisiatif ini kerana ia mengurangkan keperluan logistik kami dan sudah tentu, mengurangkan perbelanjaan kami” -kata Syarinah Sani kepada Coconuts SG.

Warganet turut tersentuh dengan isyarat manis pakcik tersebut.

Ramai di antara warganet juga mengucapkan tahniah kepada kedua mempelai tersebut.

Pengantin perempuan, guru berusia 28 tahun, Syarinah Sani, berkata bapa saudaranya, pemandu teksi Abdul Aziz Bin Talibak, mengejutkan bulan lalu dengan tawarannya.

Bapa saudaranya menulis kepada ComfortDelGro dan Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat sehari sebelum perkahwinan Mac untuk mendapatkan kelulusan. Menurut Syarinah, pakciknya memang seorang yang pemurah hati dan beliau kerap menghantarnya ke mana-mana saja.

“Dulu beliau menghantar saya bekerja semasa tahun pertama saya mengajar selepas menghantar makcik saya bekerja,” katanya. “Dia juga membawa ibu dan makcik saya sekitar pada hujung minggu untuk membeli-belah atau pergi melawat.”

Syarinah berkata beliau tidak perlu untuk menyewa jenis kereta mewah yang biasa digunakan untuk photoshoots perkahwinan. Sebaliknya, beliau lebih rela menggunakan wang yang disimpan untuk perkara-perkara yang lebih penting seperti menekan semula flat resale mereka yang baru diperolehi.

“Ia hanya digunakan untuk ulang-alik pengantin perempuan dan pengantin lelaki dari titik A hingga B. Tidak ramai yang akan melihatnya saya rasa begitu kepada saya, ia sedikit berlebihan,” katanya.

Jadi bagaimana perkahwinan pandemik mereka memandangkan ada had 100 tetamu?

“Perkahwinan itu mudah dan selesa. Kami tidak dapat menjemput ramai tetamu tetapi bersyukur kami terpaksa meraikan dengan apa yang kami ada dan siapa yang berada di sana,” katanya.

Luahan Wartawan: Everyone has their own idea of a dream wedding but the one that makes sense is the one that prepares you for marriage.

Life after the wedding is where it’s at. It doesn’t matter what others may say as long as they are happy.

Wishing you a blessed and beautiful marriage till Jannah, inshaAllah.

Podcast Plan B minggu ini!

Join Plan B’s Community: Facebook | Instagram | Twitter | Telegram | Spotify

Lintah Darah

Written by Lintah Darah

Nenek Berusia 84 Tahun Ucap Kalimah Syahadah, Peluk Agama Islam

Budak 7 Tahun Dihempas Lebih Daripada 20 Kali Dalam Latihan, Terus Koma