in

Lelaki Cina Rasis Tular, Tohmah Lelaki Kacukan India Filipina Jalin Hubungan Dengan Wanita Cina

Video seorang lelaki Cina mengujarkan komen-komen rasis terhadap pasangan antara kaum Singapura sedang hangat diperkatakan di Facebook dengan lebih 7,000 kongsian.

My name is Dave Parkash. I am a Singaporean. Today i feel embarrassed, humiliated and hurt by how i was treated by another fellow Singaporean. My girlfriend and I was confronted by a man who told us that we should only be dating with people of our own race. He called himself a racist and even blamed us for being racist just because my gf and I are from different races. He humilated us in public by shaming both her and I like as though we did something wrong. I come from a mixed race background and so is my gf. We both are mixed race but we are proud to be Singapoeans. I feel we shouldn’t be publicly shamed just because of our skin colour. Love is love. Love has no race love has no religion. You and I should be able to love whoever we wanna love. Lets not become like this man in the video. To this man who may end up watching this, I hope you learn to stop being a racist and let us all live in harmony. Last but not least life’s too short, LET US SPREAD LOVE AND NOT HATE AND MAY THIS MESSAGE EDUCATE. #STOPRACISM #Sharethisvideo #SGUnited

Posted by Dave Park Ash on Saturday, June 5, 2021

Dikemukakan pagi tadi (6 Jun) oleh mangsa keadaan, Dave Parkash, video konfrontasi itu mendedahkan sikap agresif lelaki Cina terbabit.

Dalam video yang dirakam oleh kekasih Dave, seorang wanita Cina-Thai, lelaki Cina itu mentohmah bahawa Dave, yang memiliki darah kacukan India dan Filipino, ialah seorang “rasis” kerana dia menjalinkan hubungan bersama seorang wanita Cina.

Lelaki Cina itu turut menuduh Dave sebagai seorang “penyambar wanita Cina” dan berkata bahawa “wanita Cina tidak patut bercinta dengan lelaki India”.

Susulan kejadian ini, Dave, 23 tahun, meluahkan bahawa dia berasa “malu, terhina dan terluka” dengan bagaimana dia diperlekehkan.

“Dia memalukan kami (saya dan kekasih) di khalayak ramai, seolah-olah kami telah membuat kesalahan.

“Dia memanggil dirinya sendiri rasis, malah juga menuduh saya rasis hanya kerana kekasih saya dan saya berlainan bangsa.”

Pada Dave, cinta tidak kenal bangsa dan agama, dan tiada seorang pun patut dihalang untuk mencintai sesiapa yang hendak mereka cintai.

Dave turut berharap agar posnya dapat mendidik orang ramai dalam membendung rasisme di Singapura.

REAKSI WARGANET

Ruangan komen di Facebook Dave rata-rata menghentam perbuatan lelaki Cina itu.

Ada yang berkata pemangsa, yang memakai baju merah dengan perkataan “Singapore”, tidak layak menjadi seorang rakyat Singapura.

Ada pula yang berpendapat bahawa pemangsa bertindak sedemikian rupa kerana cemburu akan hubungan Dave.

Menteri Undang-Undang merangkap Ehwal Dalam Negeri K Shanmugam turut memberi pandangannya tentang kejadian ini.

“Nampaknya lebih ramai orang yang merasakan bahawa tiada masalah bagi mereka untuk mengeluarkan kenyataan rasis secara terbuka.

“Sebelum ini, saya yakin bahawa Singapura sedang maju ke arah toleransi dan keharmonian kaum. Namun berdasarkan kejadian-kejadian yang baru berlaku, saya sudah kurang pasti.”

Luahan Wartawan: Aku rasa it’s staged. Entah lah eh. Kalau aku kena harass gitu out of nowhere, I would’ve lost my temper. Aku confirm dah maki muka tu apek for talking shit. Tapi this Dave and matair dia macam so calm…Masih boleh record, angle swee swee abeh kasi TED talk pasal racism lagi.

Tapi kalau it really happened, then aku rasa uncle ni maybe loner and sexually deprived. Jadi bila dia tengok orang lain keluar dating, lagi-lagi bangsa lain yang keluar dengan perempuan of his race, dia rasa macam: “Eh wah lan eh how come he get Chinese girl but I cannot ah? I must harass him now.” Kesian sikit lah kat dia. Dah lah lonely, abeh tak betul…

Podcast Plan B minggu ini!

 

Join Plan B’s Community: Facebook | Instagram | Twitter | Telegram | Spotify

Lintah Darah

Written by Lintah Darah

Artis Menjual Karya Patung Yang Tidak Terkelihatan Dengan Harga Lebih Dari 24 Ribu Dollar Singapura

Ex-Student Recounts Racist Experience in 2017 With Recently Viralled Poly Lecturer