in

Bill Perubatan Lonjak Lebih $100,000, Keluarga Grabfood Rider Ini Pohon Derma Orang Ramai

Mohammed Ali, seorang penunggang penghantaran GrabFood di Singapura cedera teruk berikutan kemalangan serius di sepanjang Jalan Toh Guan dan keluarganya memohon derma orang ramai untuk membayar bil perubatan yang besar yang telah melonjak kepada lebih daripada S$100,000.

Dalam posting Facebook yang merayu bantuan orang ramai, abang sulung Ali, Elfy Andriann, turut mendedahkan adiknya mungkin mempunyai kesan berpanjangan akibat kemalangan itu.

Walaupun abangnya tidak mendedahkan umur Ali, beliau menulis bahawa adik bongsu dalam keluarganya baru sahaja menamatkan pengajian dari ITE dan sedang menunggu untuk memasuki Perkhidmatan Negara. Ali, keluar menghantar makanan pada sabtu, 10 April kira-kira jam 8:40 malam ketika kemalangan itu berlaku di sepanjang Jalan Toh Guan mengelilingi Bukit Batok.

Warganet bersimpati dengan keadaan parah Ali.

Ramai diantara mereka yang memberikan cadangan untuk mencari pekerja sosial dan menggunakan saluran yang diberikan kerajaan.

Memandangkan keluarga itu terikat dari segi kewangan, Ali mula menghantar makanan secara basikal pada mulanya sebelum mengambil lesen motosikal. Berdasarkan gambar dalam hantaran itu, kelihatan Ali dan motosikalnya telah terlanggar bahagian belakang sebuah kereta.

Posting itu berkata kemalangan itu mengakibatkan Ali mengalami kecederaan serius berganda, termasuk keretakan tulang kaki, tulang belakang, tulang rusuk dan kedua-dua pinggul.

Kecederaan paling kritikal Ali yang dialami adalah di kepalanya.

Ali terpaksa membuat pembedahan otak kecemasan akibat kemalangan itu. Ali dikatakan mengalami pendarahan dalam otak dan kesannya menyebabkan otaknya beralih ke satu sisi. Tangan kanannya juga cedera parah kerana tiga urat utama telah terputus.

“Doktor juga menyebut jika tiada keputusan dibuat, Ali tidak akan membuatnya. Itulah betapa seriusnya. Bayangkan keadaan mental dan tekanan bapa saya dan saya pada masa ini.”

Ali berada di wad di Unit Rawatan Rapi selama 10 hari, di mana beliau berada dalam koma selama tujuh hari. Ali bangun pada hari kelapan, dan kemudian dipindahkan ke wad lain selepas keadaannya dipantau selama dua hari lagi.

Pada peringkat ini, bil perubatan telah melonjak kepada S$100,000 dan dijangka meningkat lebih banyak lagi. Oleh kerana usia Ali yang agak muda ini, neurosurgeon mengesyorkan prosedur cranioplasty untuk menggantikan tengkoraknya dengan tengkorak tiruan baru.

Prosedur ini dianggarkan menelan belanja antara S$15,000 dan S$30,000 atau lebih dan akan membantu membina semula kawasan yang terjejas kecederaan di kepala Ali, yang telah menyebabkan penampilan fizikalnya berubah.

“Terus terang, setakat sekarang, doktor telah menyebut bahawa Ali menunjukkan tanda-tanda kemurungan kerana kekebalan dan penampilannya”.

Keluarga ini merayu wang kerana isi rumah bapa tunggal itu sudah mengalami masalah kewangan sebelum kemalangan ini.Bapa Ali baru-baru ini mengalami strok dan hilang pekerjaan.

Luahan Wartawan: May Allah grant his family ease and Ali, healing.

Bulan puasa ni, doa orang yang berpuasa mujarab. Mari kita panjatkan doa atas nama dia. Mana yang berkemampuan, boleh saja menghulurkan bantuan kepada keluarga mereka.

Contributions can be made via POSB SAVINGS 056-18180-6, or Paynow to my dad, Mr Hadi @ 93651525.

Podcast Plan B minggu ini!

Join Plan B’s Community: Facebook | Instagram | Twitter | Telegram | Spotify

Belalang Biru

Written by Belalang Biru

Youtube Beow Tan Ditutup Kerana Langgar Peraturan Komuniti Youtube

Khairul Aming Luah Rasa Kecewa, Sambal Nyet Diciplak Oleh Pihak Yang Nak Keuntungan Pantas