in

Artis Wanita Kongsi Gambar Bertelekung, Netizen Persoalkan Hukum Sholat Bermekap

Sempena Hari Raya Aidiladha, sekumpulan artis wanita Malaysia membuat kompilasi video mengenakan telekung sambil tersenyum manis.

Dimuat naik Bella Astillah di Twitter dengan kapsyen “Salam Aidiladha dari kami 🥰”, video 59 saat tersebut menampilkan pelakon-pelakon terkemuka seperti:

  • Amyra Rosli;

  • Nora Danish;

  • dan Bella sendiri

REAKSI WARGANET

Namun demikian, kompilasi yang dikongsi secara ‘suka-suka’ itu dikutuk warganet yang mempertikai beberapa artis khususnya:

  • Fatin Afeefa;

  • Mawar Rashid;

  • dan Ruhainies;

kerana memakai alat solek dan bulu mata palsu ketika bertelekung.

Difahamkan, memakai mekap mahupun bulu mata palsu ketika bertelekung tidak berdosa dan merosakan akhlak.

Bagaimanapun, jika seseorang itu tidak menanggalkan alat solek dan bulu mata palsu sebelum mengambil air sembahyang, maka tidak sahlah wudhunya.

Bahkan, ada yang bersikap berat sebelah dan berkata, hanya artis yang tidak memakai mekap dalam video berkenaan kelihatan cantik.

Seorang lagi netizen, yang on off memakai tudung malah ada masa ber-singlet, menegur artis-artis terbabit tentang aurat mereka.

Meski ada yang membenci, masih ada yang terpesona melihat keanggunan wanita-wanita ini.

Luahan wartawan: Apa masalah dia sebenarnya? Dorang buat video ni untuk dipaparkan di media sosial. Of course lah dorang nak look good. Dah nama pun retis, jadi kenalah jaga penampilan. Takkan nak tunjuk muka berkerak…Betul tak?

Solat nanti dorang remove lah. Dorang takde kata “Just finish solat ✌🏽” pe. Setakat pakai telekung jer kot. Jadi kenapa netizen kata dorang solat with mekap and eyelash extensions? Apa bukti dia? Kan aku dah bingit.

I’m sure dorang tau wudhu tak sah kalau bermekap segala. Pandai-pandai dorang lah nak remove and pakai balik mekap. Kalau dorang pakai tudung/telekung just for fashion pun, biarlah. Yang netizen bising sangat kenapa? Bukannya kau yang tanggung dosa dorang.

Join komuniti Plan B di Instagram | Facebook | Twitter | Telegram

Belalang Biru

Written by Belalang Biru

Monkey Steals A Loaf Of Bread And Steal Hearts While Doing So

Petition To Shutdown Pornhub As Teenager Reported Missing, Videos Of Her Abused Found On Site